BIO – koko historia

Suomalainen pitkän linjan blueskitaristi-laulaja Heikki Silvennoinen on tehnyt mittavan päivätyön sekä muusikkona että näyttelijänä.

Uransa alkupuolelta 1970- ja 1980- luvuilta hänet muistetaan useiden legendaaristen yhtyeiden kitaristina ja lauluntekijänä. Silvennoinen oli myös perustamassa 1980-luvun lopulla ensimmäistä merkittävää englanninkielistä blues-rockia soittavaa Q. Stone -yhtyettä, joka noteerattiin myös maamme rajojen ulkopuolella.

Samaan aikaan omaa vahvaa soolouraansa tehnyt Silvennoinen on kuulunut vuonna 2002 perustettuun SF- Blues -yhtyeprojektin peruskokoonpanoon. Suuren yleisön tietoisuuteen Silvennoinen nousi 1990-luvun alun Kummeli-ohjelman myötä, jossa hän näyttelemisen lisäksi kirjoitti sketsejä ja teki musiikkia. Päätoimisesti Heikki Silvennoinen toimii kuitenkin muusikkona – kitaristina, säveltäjänä sekä tuottajana.

1970-LUKU

Kangasalalla vuonna 1972 perustetun Tabula Rasa -yhtyeen muodostivat Heikki Silvennoinen; kitara, Tapio Suominen; basso ja Asko Pakkanen; rummut. Yhtye tuli toiseksi pop-yhtyeiden SM-kisoissa 1972 ja esiintyi Wigwam -yhtyeen lämmittelijänä.

Tabula Rasa -yhtyeeseen kuuluivat myöhemmin myös Jarmo Sormunen; huilu, Jukka Leppilampi; laulu, Jukka Salmela; laulu, Jarno Sinisalo; piano ja Jukka Aronen; rummut.

Yhtyeen sävellyksistä vastasi pääasiassa Silvennoinen ja sanoittajana toimi yhtyeeseen kuulumaton Mikko Alatalo. Yhtyeeltä ilmestyi kaksi pitkäsoittoa ja muutama single. Tabula Rasa lopetti toimintansa vuonna 1977 ja Aronen sekä Silvennoinen liittyivät Mikko Alatalon Coitus Inc. -yhtyeeseen.

TABULA RASA

MIKKO ALATALO & TABULA RASA
Jukka Aronen; rummut
Tapio Suominen; basso
Heikki Silvennoinen; kitara
Jarno Sinisalo; koskettimet
Mikko Alatalo ; laulu ja kitara

MIKKO ALATALO & COITUS INC
Jukka Aronen; rummut
Juuso Nordlund; basso
Heikki Silvennoinen; kitara
Mikko Alatalo; laulu ja kitara

VÄLIKAUSITAKKI
Jukka Aronen; rummut
Tapio Suominen; basso
Heikki Silvennoinen; kitara
Jarno Sinisalo; koskettimet
Mikko Alatalo; laulu ja kitara

HERU
Veltto Virtanen; laulu
Heikki Silvennoinen; kitara, taustalaulu, percussion
Pekka Rechardt; kitara
Ismo ”Ippe” Kätkä; rummut

1980-LUKU

THE THANX
Matti Takala; rummut
Heikki Silvennoinen; kitara ja laulu
Petteri Salminen; koskettimet

FRENDZ
Heikki Silvennoinen;kitara, laulu
Päivi Portaankorva; laulu
Petteri Salminen; piano
Jouko Laivuori; koskettimet
Mikko Löytty; basso
Sakari Löytty; rummut

CATWALK
Heikki Silvennoinen;kitara, laulu
Heikki Vihinen; laulu
Matti Takala; rummut
Mikko Löytty; Basso

Tabula Rasan jälkeen Silvennoinen on toiminut tuottajana useiden eri artistien levyillä vuosien varrella. 1980-luvulla Silvennoinen vaikutti Frendz- ja Catwalk –yhtyeissä, kunnes samaisen vuosikymmenen lopulla oli vuorossa Q.Stone. Pro Fide –yhtyeessä laulajana ollessaan Mikko Kuustonen alkoi tehdä englanninkielisiä kappaleita ja julkaisi EP:n, jossa esiintyi nimellä Q.Stone taustayhtyeenä Pro Fide. Q.Stone muodostui yhtyeeksi Heikki Silvennoisen, Harri Taittosen (myöhemmin Markku Tabell) sekä Jaakko Löytyn pikkuveljien, Sakarin ja Mikon myötä. Q.Stone oli ensimmäisiä Suomessa menestyneitä englanninkielisiä bluesrock -yhtyeitä ja se julkaisi kaikkiaan neljä levyä. Mikko Kuustonen jätti yhtyeen kolmannen levyn jälkeen vuonna 1993 ja keskittyi soolouraansa. Q.Stone -yhtyeen toiminta hiipui Kuustosen ryhdyttyä panostamaan enenevässä määrin omaan soolouraansa ja Silvennoisen keskittyessä Kummeli-sketsisarjaan. Silvennoinen osallistui myös Kuustosen 90-luvun soololevyille kitaristina lukuun ottamatta vuonna 1992 julkaistua Abrakadabraa.

1990-LUKU

Q.STONE

Vuodesta 1993 eteenpäin
* Markku ’Max’ Tabell – kosketinsoittimet
* Heikki Silvennoinen – kitara, laulu, taustalaulu
* Mikko Löytty – bassokitara
* Sakari Löytty – rummut

1987-1992

* Mikko Kuustonen – laulu
* Markku ’Max’ Tabell – kosketinsoittimet
* Heikki Silvennoinen – kitara, laulu, taustalaulu
* Mikko Löytty – bassokitara, taustalaulu
* Sakari Löytty – rummut

REST Anssi Nykänen (rummut), Harri Rantanen (basso) ja Jarmo Nikku (kitara), sekä Heikki Silvennoinen (laulu, kitara).

HEIKKI HELA
(Heikki Hela, Anssi Nykänen, Harri Rantanen, Jarmo Nikku, Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen)

1990-luku…

Q.Stone yhtyeen kolmannen levyn aikoihin vuonna 1992 Silvennoinen julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Mature And Cool. Omien sävellysten lisäksi se sisälsi cover-version Creamin tunnetuksi tekemästä, Blind Willie Reynoldsin kappaleesta ”Outside Woman Blues”. Silvennoisen toinen levy Bobcat ilmestyi vuonna 1997 ja sen tunnetuimpia raitoja olivat hänen oma kappaleensa ”Sun Don’t You Shine” sekä cover-versio Jimi Hendrixin säveltämästä kappaleesta ”Fire”. Levyn kannessa Silvennoinen esitti kiitoksensa idoleilleen Peter Greenille, Eric Claptonille, Jimi Hendrixille ja Stevie Ray Vaughanille (joista hän on tavannut Claptonin ja Vaughanin). Kolmas soololevy, Sweet Surrender, ilmestyi 1999 ja vuonna 2000 Silvennoinen julkaisi omalla levymerkillään Blues Blue Sky-levyn – versioiden tuttuja blues-klassikoita. Tuorein Silvennoisen oma soololevy on vuodelta 2003 ilmestynyt Miehet kaatuu, jolla Silvennoinen laulaa ensimmäistä kertaa suomeksi.

KUMMELI

Suuren yleisön tietoisuuteen 1990-luvun alussa Silvennoinen tuli koomikkona Kummeli-televisiosarjassa. Silvennoisella oli ryhmässä eniten erilaisia roolihahmoja (esimerkiksi Mauno Ahonen, Martti Mielikäinen ja Matti Näsä). Sketseissä hänet nähtiin erityisesti Timo Kahilaisen aisaparina. Silvennoinen arvioi sarjan suosion johtuneen siitä, että Suomessa oli siihen aikaan tilausta ”pöhköhuumorille”. Ilta-Sanomat teki myös lööpin Silvennoisesta, kun hän Kummelin ollessa suosionsa huipulla sanoi haastattelussa Kummelin suursuosion jäävän vain väliaikaiseksi ilmiöksi. Kummeli on joka tapauksessa jatkanut olemassaoloaan elokuvien ja TV-ohjelmien muodossa ja Silvennoinen on ollut mukana keskeisenä hahmona ryhmän kaikissa vaiheissa. Paras Kummelisketsi on Silvennoisen mukaan ”Ladojen kokoontumisajot”, koska sen innoittamana ruvettiin pitämään oikeita Ladojen kokoontumisajoja. Silvennoinen on myös sanonut, että hän on saanut parhaat teostotulonsa Kummeli-hahmo Matti Näsän kappaleesta ”Jumankauta juu nääs päivää”, joka on hänen mukaansa ”sävelletty, sanoitettu, sovitettu ja varmaan nauhoitettukin 20 minuutissa”.

2000-LUKU

SF-BLUES

SF-Blues -yhtye perustettiin vuonna 2002 Silvennoisen, Pepe Ahlqvistin ja Dave Lindholmin yhteisprojektina, jossa bassoa soitti Mikko Löytty ja rumpuja Jani Auvinen. Yhtye teki yhdessä levyn, jossa oli noin kolmasosa kunkin johtohahmon sävellyksiä. SF-Blues kiersi Suomea yli 40 keikan verran vuonna 2002. Projektia jatkettiin seuraavana vuonna, kun Lindholmin paikalle tuli Erja Lyytinen ja SF-Blues alkoi toimia Silvennoisen sekä Ahlqvistin yhtyeenä, johon kutsutaan vuorollaan aina uudet vierailijat. Vuosi 2004 pidettiin taukoa, mutta 2005 vierailijoiksi kutsuttiin Jukka Tolonen sekä Mikko Kuustonen, joiden kanssa myös tehtiin levytys ”Joutomailla”. Vuonna 2007 vierailijoina olivat Eero Raittinen ja Jukka Gustavson, joiden kanssa tehtiin levytys ”Man – Be Careful !” sekä kiertue ja satunnaisia keikkoja myös vuosina 2008 ja 2009. Vuonna 2012 SF-Blues lähtee 10-vuotis juhlakiertueelle 2002 kokoonpanolla eli Heikki, Pepe ja Dave.

© Auvo Laaksonen